mingel på Nordic.js 2016

För tredje året i rad så hölls JavaScript-konferensen Nordic.js i Stockholm den 8-9 September. Denna gång hölls konferensen på Münchenbryggeriet och några av oss på Svenska Spel var givetvis på plats

Årets tema var Wingdings (eller var det katter?) vilket tydligt kunde ses på bl.a. hemsidan,  planscher, och i presentationer, mm. Eventet i sin helhet var välorganiserat och konferenciern Lydia Winters, brand director på Mojang, gjorde ett mycket bra jobb. Alla föredrag strömmades via Viaplay och finns även tillgängliga på YouTube.

Några höjdpunkter som vi tog med oss från konferensen:

Jeremy Keith (Clearleft) - "Resilience: Tried and tested approaches to building robust, flexible, and resilient web experiences."

Jeremy talade om att istället för att gnälla över begränsningar i äldre webbläsare så kan man bygga grundläggande funktionalitet och lägga till features för modernare webbläsare. Att lösa sådant med hjälp av Javascript är alltid riskabelt. Rätt sätt är att utnyttja att HTML och CSS är konstruerade för att vara bakåtkompatibla.

Frans Rosén (Detectify) - "The Smörgåsbord of Web App Hacking"

Frans talade om bug bounties, dvs när företag erbjuder kodare och hackare en belöning för att hitta svagheter i deras tjänster. Det bjöds på härliga historier om svindlande säkerhetshål i välkända tjänster samt dekadenta hackerhelger i Las Vegas där både kod och bubbel flödade.

Ashley Williams (NPM) - "A brief history and mishistory of modularity"

Ashley jobbar på NPM och hjälper utvecklare med frågor som bland annat berör paketering och distribution av moduler till Node.js. Under detta föredrag fokuserade hon kring frågorna, Vad är en modul? Hur stor eller liten bör en modul vara? Vem tjänar på stora/små moduler? Olika fördelar och nackdelar ventileras och varvas med både historia och filosofi, klart värd att se för oss Node.js utvecklare.

Evan You (Vue.js) - "Demystifying Frontend Framework Performance"

Som är grundaren av Vue.js pratade om benchmarking av frontend-ramverk och att det inte alltid är det enklaste. Utan man måste själv prototypa sig fram och bilda sig en egen uppfattning.

Vitaly Friedman (Smashing Magazine) - "Cutting-Edge Responsive Web Design"

Vitalys talk handlade om några små (men användbara!) knep för att bl.a. designa responsiva email, eller hur man på ett smidigt sätt kan skala en fontstorleken utan media-queries!

Lin Clark (Mozilla) - "A Cartoon Guide to Performance in React"

Lin driver hemsidan Code-Cartoons som med enkla streckgubbar illustrerar och förklarar olika ämnen som kan förbrylla den moderna webbutvecklaren. Försöker du ännu förstå hur Redux eller Facebook Flux fungerar? Besök hennes hemsida och se ovanstående Youtube-klipp!

Mattias Petter Johansson (Spotify) - "If you know map, I will teach you monads"

Mattias ledde oss genom functors, map och flatMap mot målet att förklara vad monads är för någonting. På vägen dit fick han även med hur elegant funktionell programmering kan vara,  när man i koden berättar vad man vill göra, inte hur man skall göra det.

Jem Young (Netflix) - "Embracing The Future"

Konferensens sista speaker (och kanske även en av dom bästa). Några av oss missade honom tyvärr då vi var tvungna att åka till Bromma för att ta flyget tillbaka till Visby. Jem höll i alla fall ett riktigt bra talk om JavaScripts framtid och hur man redan idag kan använda den nya tekniken för att bygga grymma applikationer.

David Björklund (Mic.com) - "Pragmatic performance patterns"

Ögonöppnande och mycket användbart. David berättade om sitt arbetsflöde med benchmarking och varför han vill få in det så tidigt i processen som möjligt. Du kan aldrig veta säkert vad som blir resurs tungt i din kod. ”Prepare to be surprised”.

 

/Henrik Östman, Daniel Färnbo, Mats Karlsson, Mathias Sandberg, Pim Lindahl
Systemutvecklare

Om Tech

Tech-bloggen har vi satt upp för att visa vad vi gör på teknik-sidan inom Svenska Spel. Du kommer att kunna läsa inlägg skrivna av oss som brinner för utveckling, arkitektur och DevOps.  

Mer om bloggen och oss som skriver

Senaste inläggen