Tillsammans har vi spelkoll

Det är kul och spännande att spela. Men för att det ska vara till glädje för alla, måste det vara lätt att få koll på sitt spelande. Därför lägger vi ner mycket arbete för att motverka spelproblem. 

En viktig del av det här arbetet är de verktyg du hittar när du loggar in. De hjälper dig att få bättre koll så att du kan spela på ett hållbart sätt. En annan del är vår nya Spelkolls-teknologi som håller koll på förändrade beteenden som riskerar bli riskabla. Får vi indikationer om ett riskabelt spelbeteende kommer våra omsorgskommunikatörer ringa upp dig för att höra så att läget är under kontroll.

När du loggar in första gången kommer du att behöva sätta gränser så att du inte spelar för mer än du tänkt dig. Och baserat på verktygen Spelhistorik och Mina spelvanor får du sedan en bra överblick över hur ditt spelande ser ut.

Ändring av månadsgräns

När du spelar hos oss ska du ha full koll och inte satsa mer pengar än du tänkt dig – eller än vad din ekonomiska förmåga klarar av.  Det är vårt ansvar som spelbolag,  enligt den svenska spellagen. Det innebär att vi i vissa fall kan sänka din valda månadsgräns. Här kan du läsa mer om vad det innebär och hur du kan göra en omprövning av gränsen.

Ändring av månadsgräns

Mina gränser

Spelgränser ger dig bättre koll på ditt spelande och minskar risken att du spelar mer än du tänkt dig.

Gränserna sätts för såväl dag som vecka och månad. Insättningsgränsen är obligatoriska och visar hur mycket pengar du kan sätta in. Förlustgränsen och tidsgränsen är däremot frivilliga och anger hur mycket pengar du kan spela för och hur mycket tid du kan lägga på spel.

Till Mina gränser

Min spelkoll

Min spelkoll ger dig en överblick över ditt spelande, hur mycket pengar du lagt och om ditt spelande är förknippat med någon risk. 

Här kan du se vilka gränser du satt och göra ett självtest för att lära dig mer om dina spelvanor.

Min spelkoll

Spelhistorik

Spelhistoriken ger dig en snabb överblick över hur mycket du spelat för det senaste året och hur mycket du vunnit.

Det är en bra hjälp för att se hur mycket pengar du lägger på spel hos oss och om det är ungefär samma summa som du tror dig ha spelat för.

Till Spelhistorik

Självtest

Nyfiken på ditt spelande? Gör vårt snabba självtest, så ser du hur du ligger till!

Testet är anonymt och all data lagras på ett säkert sätt och används inte för några andra ändamål.

Till självtest

Vår spelkolls-teknologi

Vi bryr oss om våra kunder och har ett ansvar att hålla koll och säga till om någon spelar för mycket. Obligatorisk registrering av spel gör att vi med hjälp av algoritmer kan se om någon visar tecken på förändrat eller osunt spelbeteende. Vi kallar detta vår Spelkolls-teknologi.

I praktiken innebär det att våra kunder får notiser direkt i vår tjänst. Dessa notiser handlar om att få våra kunder att reflektera över sitt spelande. Får vi indikationer på att någons spelbeteende förändras kraftigt kan det leda till att någon av våra omsorgskommunikatörer ringer och kollar läget. Och om behovet finns hjälper vi också till att pausa från spelandet eller informera om Stödlinjens verksamhet och om hur man når dem.

Tips för ett sunt spelande

1. Sätt gränser för ditt spelande – och håll dem

Det är lätt hänt att man spelar för mer än man tänkt sig. Det är därför en bra idé att på förhand bestämma hur mycket du vill spela för och sedan hålla dig till det. Annars är det lätt att ryckas med och spela för mer än du planerade. Spelar du hos Svenska Spel kan du göra en veckobudget och inte sätta in mer pengar på ditt spelkonto än du bestämt.

2. Spelar du säkert eller riskfyllt? Gör vårt smarta självtest!

Få koll på dina spelvanor med vårt självtest så slipper du undra. Testet tar bara några minuter och ger dig tips på hur du kan spela säkrare. Som kund hos Svenska Spel får du också tillgång till en automatisk riskbedömning som är baserad på hur du spelar.

3. Spela för att det är roligt, inte för pengarnas skull

Att spela ska vara roligt och spännande. Att drömma om att vinna högsta vinsten är såklart härligt, men om du tror att spel är lösningen på ekonomiska problem är du fel ute. Visst händer det att personer blir miljonärer på spel, men det är trots allt ganska ovanligt.

4. Trösta dig inte med spel

Det är skönt att ta en paus från vardagen ibland. Men om man spelar för att slippa jobbiga tankar och känslor kan det vara början på en ond cirkel där man mår allt sämre i takt med att kostnaderna ökar. Att spela ska vara kul, inget annat.

Till fler tips

Spelar du, eller någon du känner, för mycket?

Det kan vara en kompis, en kollega eller kanske du själv som visar tecken på osunt spelande. På vår sajt Spela Lagom kan du läsa mer om spelproblem och få hjälp att hjälpa till.

Stödlinjen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till personer med spelproblem och deras anhöriga. Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning vid Stockholms läns sjukvårdsområde och Karolinska Institutet på uppdrag av Socialdepartementet.

Spelkoll

Den här sidan innehåller mer information om spel och spelproblem, både för dig som söker hjälp, och för dig som vill veta hur du ska behålla sunda spelvanor så att spel fortsätter vara kul.
Till Spelkoll

Pausa från spel

Med Spelpaus kan du ta en paus från ditt spelande. Du kan själv välja om du vill ha en tidsbegränsad paus eller om den ska gälla tills vidare.
www.spelpaus.se

Stödlinjen

Till Stödlinjen kan alla som har frågor kring spelproblem höra av sig, både spelare och anhöriga. Där får du information och hjälp genom att prata eller chatta med en rådgivare.
www.stodlinjen.se