Dröm större!
– fortsättning på masterclass

Sju av tio svenskar säger att de har en större dröm. Men ungefär hälften av alla svenskar säger att det är väldigt svårt att sätta upp mål.  Här hittar du tipsen om hur du ska tänka och göra för att hålla drömmarna vid liv – och målet i sikte.

Här hittar du fortsättningen med fler tips och vad svenska folket tycker om dem.

3 - Motivation eller disciplin – vad är viktigast? 

Du kommer att ha dåliga dagar. Då slår disciplinen till och det måste den. Nils säger att för honom är det disciplinen som lett till de största framgångarna men det håller inte i längden. Motivationen har en viktig funktion och är som ett konto: Du gör insättningar och du gör uttag. Men du får inte ligga på minus för länge för då kommer drömmen att gå i konkurs. 

Därför är det viktigt att hela tiden göra insättningar. Nils hade en egen 5-2 metod där träning skedde fem dagar i veckan och två dagar blev helt enkelt helg. Varför rubba något som är så djupt rotat i livet alla lever och hur samhället är uppbyggt? Att jobba när alla andra jobbar och ta helg när alla andra tog helg gjorde att han kunde umgås och behålla sina vänner samt få tid för sina hobbys, som att hoppa fallskärm och åka skidor. Kontot fyller du på genom att göra meningsfulla och roliga saker. 

Vad tycker svenska folket?
Fyrtio procent av alla svenskar anser att motivationen är det viktigaste för att nå sina mål*. Men motivationen kommer vid något tillfälle tryta oavsett hur mycket du mutar dig själv, kanske med sötsaker? För du kommer vid tillfällen tycka dealen du gjort inte är värd den. Du kommer att ha dåliga dagar. Då slår disciplinen till och det måste den. 

4 - Jaga drömmen tillsammans med andra

Även om Nils var ensam på isen så var han aldrig ensam. Den som hade full insyn i allt han gjorde var hans tränare Johan. Det var teamet som tog drömmen hela vägen in i mål. De hjälpte varandra till framgång. 

Så varför är det så viktigt att inte vara själv? Jo, för det är viktigt att kunna försvara sina mål och samtidigt anpassa vägen dit och då är viktigt att ta emot feedback. Ska du bli bäst i världen måste du även bli enormt duktig på att inte bara kritisera dig själv, utan även låta andra göra det! Ställ dig frågan om du är mottaglig för det.

Vad tycker svenska folket?
Det är klart att feedback kan kännas jobbigt, till och med väldigt jobbigt. Det tycker i varje fall 35 procent av svenska folket*. Generellt ser man på feedback som kritik, att det blir personligt och därför generellt jobbigt att hantera. De som anser sig kunna hantera feedback bäst är äldre (50-75 år). Kanske inte så konstigt då det är även främst yngre (18-29 år) som även tycker det är jobbigast att misslyckas. 

Så hur ska du lära dig att älska att få feedback? Ett tips är att ta emot den av någon du gillar, kanske till och med älskar. Det är alltså rekommenderat att skaffa en "egen Johan", i ditt liv.  

*Undersökning "Håller du med Nils van der Poel?"  av NEPA Svenska allmänheten 18-74 år, oktober 2022. 

 

 

Gå tillbaka till del 1 Gå till huvudsidan