Dröm större!
– masterclass inspirerad av Nils van der Poel

Sju av tio svenskar säger att de har en större dröm. Men ungefär hälften av alla svenskar säger att det är väldigt svårt att sätta upp mål.  Här hittar du tipsen om hur du ska tänka och göra för att hålla drömmarna vid liv – och målet i sikte.

Visst är det många gånger man önskat att en dröm varit enklare? Nils dröm var att åka 10 000 meter på skridskor, snabbast av alla. Den drömmen erkänner han, var inte alltid lätt att älska. Den innehöll bland annat sju timmar på cykel – varje dag. Men han lyckades!  

Här kommer några tips hur du ska lyckas med den där gränslösa otroliga drömmen, helt i linje hur Nils lyckades med sin. Nils dröm "råkade" handla om att bli snabb på skridskor. Men hans sätt att tänka och angripa drömmen på, går att översättas till andra drömmar och då inte nödvändigtvis bara inom idrottens värld.

1 - Målbild behöver en anti-målbild

Det gäller att älska sin dröm och inte falla i den kanske värsta fällan. Att drömmen blir en börda och till och med en besatthet. En viktig lärdom är att alltid ha en möjlighet att ge upp en dröm. En annan att visualisera den med en målbild. Sen är det även lika viktigt att du också gör en anti-målbild. 

En målbild jagar du, en anti-målbild jagar dig. Du vill inte bli upphunnen av anti-målbilden, du springer snabbare om du blir jagad än om du jagar. Förhåller du dig till målbild och anti-målbild så springer du snabbast! 

2 - Gå din egen väg och glöm inte att muta dig själv 

Nils är känd för att gå sin egen väg – han gör inte som alla andra. Men hur gör du detsamma? Vill du bli astronaut finns en utstakad väg att gå, utbildningar med belöning vid delmål inbyggda. Men om du själv måste luska ut vägen för att förverkliga just din dröm så handlar såklart i slutändan om motivation. 

Att gå sin egen väg är krävande. Det blir därför väldigt viktigt att lära sig förhandla med sig själv för att då kunna hålla motivationen på topp. För Nils handlade det till exempel om att belöna sig med ett wienerbröd efter ett pass eller äta lunch på restaurang varje dag. Då kunde han motivera sig att cykla en timme till. En gång frågade han en läkare om det gick att springa ett maraton om han bara åt Ballerinakex. Så låt fantasin flöda. Du vet vad du gillar!

Nils är övertygad om att alla går att köpa, han var ju själv till salu! Men du kommer vara, en tuff förhandlare för det kommer att krävas mycket av dig om du ska nå målet. Du behöver sluta en riktigt bra överenskommelse med dig själv, en du dessutom kan hålla. För ingen vill ju göra en deal med någon en andra gång om personen brutit den första. 

Vad tycker svenska folket?
Ställer vi frågan till svenska folket om de håller med att det är viktigt att förhandla med sig själv just för att hålla motivationen på topp så är det bara 42 procent som ställer sig positiva till det och håller med*. Ska man lyssna på Nils så är det dags att faktiskt börja ställa sig frågan: Vad vill jag ha för att göra jobbet? Den är viktigare än du tror. 

*Undersökning "Håller du med Nils van der Poel?"  av NEPA Svenska allmänheten 18-74 år, oktober 2022. 

 

Fortsätt till del två